ADÓFELAJÁNLÁSSAL ELÉRHETŐ MEGTAKARÍTÁS A TÁRSASÁGI ADÓBAN

tao.jpegA társasági adó rendszerébe 2015. január 1-jétől bevezetett konstrukció alapján, az adózó a 2015. adóévtől rendelkezhet a Tao. tv. szerint megállapított társasági adóelőleg-kötelezettsége legfeljebb 50 százalékának megfelelő része kedvezményezett célokra történő felajánlásáról, amely felajánlást az adóalap feltöltéséről (adóelőleg kiegészítésről) szóló bevallásban a várható társasági adó mértékének 80%-ra kiegészíthet.

A témában megjelent részletes NAV tájékoztató a következő linken érhető el:Kattintson ide

Mennyi adómegtakarítást tud realizálni a felajánló?

Példa: A vállalkozás 2016-ra számított társasági adója 12.5 MFt, ennek 80 %-át, azaz 10 MFt-ot felajánlhat a vállalkozás december 20-ig az alábbi kedvezményezett célokra. A Tao „megcímzésével”, illetve az előbbi összeg felajánlása után adójóváírásra válik jogosulttá a vállalkozás, a felajánlott összeg 7,5 %-ig. Amennyiben a feltételeknek megfelel, 10 Mft felajánlással akár 750.000 Ft-ot tud megtakarítani a vállalkozás.

A felajánlásra május 31-ig a végleges adóbevallásban is van lehetőség, viszont az így elérhető adókedvezmény mértéke csupán 2,5 %.

Látvány-csapatsport támogatás esetén a felajánló nem jogosult jóváírásra az átutal összeg 12,5 százaléka után (kiegészítő támogatás) valamint az „1 százalékos” összeg után, emiatt adóelőleg és adóelőleg kiegészítés (feltöltéskor) terhére tett felajánlás esetén ténylegesen 6,5 % adójóváírást tud elérni a vállalkozás, éves adó terhére történő sport felajánlás esetén pedig ténylegesen 2,17 %-ot.

Milyen további előnyei vannak az adóelőleg terhére történő felajánlásnak? 

  • Az Ön által befizetett társasági adó összegének nagy része célzottan egy Ön által megjelölt szervezethez kerül.
  • A támogatónál nem merül fel finanszírozási szükséglet, mert az év közben megfizetendő társasági adóelőlegeket „át lehet irányítani” a kedvezményezett részére, az átirányított összeget a NAV fogja elutalni a kedvezményezettnek a támogató által már befizetett társasági adóelőlegből.
  • Sporttámogatás esetén a kiegészítő sportfejlesztési támogatás összege is elismert költség a társasági adóban, nincs adóalap növelési kötelezettség,
  • Az adóelőleg-felajánlásra tekintettel átutalt felajánlás összegének 7,5%-a, de legfeljebb az éves fizetendő adó nyolcvan százalékának 7,5%-át az adóhatóság az adózó számláján 2017 július 1.-én jóváírja. (éves adó terhére történő felajánlás esetén a kedvezmény csak 2,5%)
  • Amennyiben adózó felajánlása meghaladja a tárgyévi éves fizetendő adó összegének 80%-át, abban az esetben a többletet a következő évi adófelajánlás terhére lehet elszámolni, az nem vész el és nincs szankció, csupán a 80 %-ot meghaladó részre nem jár adójóváírás.

Az alábbi kedvezményezett célokra lehet felajánlást tenni:

  1. filmalkotás támogatására,
  2. előadó-művészeti szervezet támogatására,
  3. látvány-csapatsport támogatására

A felajánlás feltételei, folyamata:

  • Támogatási szerződés megkötése a kiválasztott társasággal
  • A felajánlás alapján teljesített átutaláshoz  szükséges, hogy az adózó rendelkezzen a kedvezményezett célhoz kapcsolódóan kiállított igazolással és annak egy példányát az adóhatóságnak megküldje a bevallás benyújtásáig, azaz december 20-ig. (Ezt az igazolást a megfelelő állami szervezet állítja ki, szintén a támogatható szervezetek kezdeményezésére 1-2 hét ügyintézési idővel, emiatt javasoljuk legkésőbb november 30-ig benyújtani az igazolás kérelmeket)
  • Az adózó nettó módon számított adótartozása a felajánlás és az átutalás napján ne haladja meg a 100 ezer forintot.
  • A felajánló adózó a vonatkozó bevallását határidőben benyújtotta (december 20 illetve május 31)
  • A felajánló adózó a vonatkozó bevallásban fizetendő adóelőlegként megjelölt összeget megfizette

Hogyan tudom igénybe venni a kedvezményt?

Keresse csoportvezetőjét. Az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség során vagy jövőbeli adófelajánlás során felmerülő kérdések megválaszolásában valamint az összes adminisztrációs kötelezettség lebonyolításával kapcsolatban együttműködő partnerünk teljesen díjmentesen áll az Önök rendelkezésre, amennyiben az adófelajánlást Ön az általa preferált szervezet részére teszi meg.