Érdemes átgondolni a kisvállalati adózásra (KIVA) való áttérést

stock-image-66305975-s-2015_200.jpegAnnak a cégnek, amelynek a bérköltsége jellemzően meghaladja a nyereségét, illetve, amelyik növekedésre fordítja a nyereségét (nem vesz fel osztalékot hanem például beruház), mindenképp érdemes átgondolni a KIVA adónemre váltást.

2017-től az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a KIVA, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt. A KIVA adónemet azok a vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladta meg az 500 millió forintot.

A tavaly őszi adótörvény módosítás alapján 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelik azt a bevételi értékhatárt, amelynek meghaladása esetén az adóalanyiság megszűnik.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap (legalább a személyi jellegű kifizetések) 14 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó (9 %), a szociális hozzájárulási adó (22 %) és a szakképzési hozzájárulás (1,5 %) bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó szerinti adóalanyiság a választás állami adóhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre.

 Amennyiben felkeltettük érdeklődését, akkor keressen minket bizalommal! 

 

Adótanácsadóink vállalják cégére vontakozóan a KIVA és TAO adónemeket összehasonlító számítások elvégzését. Várható időráfordítás 4-6 adótanácsadói óra. Érdeklődés esetén forduljon hozzánk bizalommal!