Hogyan védekezzünk a titkosító és zsaroló vírusok ellen?

Szeretnénk felhívni figyelmet, hogy az Interneten újabb titkosító – és zsaroló vírus terjed, Wannacry néven – sajnálatos módon nagyon hatékonyan. A vírus alapvetően email-ek útján terjed, így fokozott figyelmet kell fordítani minden ismeretlen feladótól származó levéllel kapcsolatban.

Az email-ekben található gyanúsnak tűnő linkeket és mellékleteket ne nyissák meg, hanem jelezzék a rendszergazdának, akik meg fogják vizsgálni az adott levelet.
 
Fontos tudni, hogy az ilyen vírussal fertőzött gépekről nem lehet adatot visszaállítani (csak mentésből) és mivel a gépek hálózatba vannak kötve, így a vírus mindenhová el fog terjedni az adott gépről, beleértve a szervereket is!
 
Amennyiben valakinél megjelenne a vírus, az első és legfontosabb teendője, hogy a hálózatról azonnal húzza le a gépet és jelentse be a fertőzést az üzemeltetőnek!

A szoftver gyártók a biztonsági frissítéseket a különböző verziójú szoftverekre folyamatosan adják ki, amelyek telepítését minden gépen a rendszergazda el tudja végezni. Ennek megtörténtéről érdemes a rendszergazdától visszaigazolást kérni.