Ingatlan értékesítésből származó jövedelem adózása

Magánszemélyeknek fontos információ, hogy jelentős változás történt a személyi jövedelemadó törvényben.

2017. január 1-től bármely ingatlan (lakó és nem lakó ingatlanok egyaránt) értékesítéséből származó jövedelem a szerzés évét követő ötödik évtől kezdődően adómentessé válik (korábban ez a nem lakó ingatlanok esetében 15 év volt).

Miért érdemes adótanácsadót bevonni ingatlan értékesítés és akár már vásárlás vagy egyéb módon történő megszerzés (öröklés, ajándékozás) esetében?

Az adókulcs mértéke 15 %, illetve általában az ingatlan ügyleteken elért jövedelem mértéke is jelentős. Az adótanácsadó segítséget tud nyújtani

- a jövedelemszerzés időpontjának meghatározásában,

- a szerzési érték megállapításában, hiszen az eltér a vagyonszerzés módja függvényében,

- az adóköteles jövedelem meghatározásában, amennyiben 5 éven belül kerül eladásra az ingatlan, mivel nem feltétlen a teljes összeg után kell adót fizetni.

- az adófizetési kötelezettség évének megállapításában.

Öröklés esetén már az ingatlan megszerzésekor érdemes adótanácsadóhoz fordulni, mert a szerzési érték meghatározása nagyban befolyásolja a későbbi értékesítés során felmerülő adókötelezettség mértékét, melyet utólag már nem tud módosítani.

Adótanácsadó kollégáink szívesen segítenek a felmerülő ingatlan ügylet esetében! Forduljon koordinátor munkatársainkhoz bizalommal!