ÉRDEMES ÁTGONDOLNI A KISVÁLLALATI ADÓZÁSRA (KIVA) VALÓ ÁTTÉRÉST

kiva.jpegAnnak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, illetve, amelyik növekedésre fordítja a nyereségét, mindenképp érdemes átgondolni a kivára váltást. 

2017-től az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a százat. A kivát azok a vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. Az őszi adótörvény módosító javaslat szerint pedig 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelik azt a bevételi értékhatárt, amelynek meghaladása esetén az adóalanyiság megszűnik. A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Legkésőbb 2016. december 31-éig be kell jelentkezni a KIVA hatálya alá, aki 2017. január 1-jétől ezt az adózás módot kívánja alkalmazni.